Datos de la actividad
Título
El llenguatge químic de les plantes: ciència i tradició en armonia / El lenguaje químico de las plantas: ciencia y tradición en armonía
Resumen
En esta conferència s'aborda la fascinant intersecció entre la química, una de les ciències fonamentals, i l'etnobotànica, disciplina que estudia els usos tradicionals de les plantes. Es destaquen els principis químics essencials que subjauen en les propietats i costums associats a l'ús de les plantes en la nostra cultura. L'etnobotànica, centrada en les relacions entre les plantes i les comunitats humanes, s'enriquix enormement en comprendre els aspectes químics que donen forma a les propietats medicinals, culinàries i rituals de les plantes en la nostra vida quotidiana.
La conferència s'organitza en tres parts ben definides. En primer lloc, es presenta, de manera general i didàctica, la química de les nostres plantes, amb exemples concrets d'espècies típiques de l'arc mediterrani. A continuació, s'explora la connexió entre química, ecologia i etnobotànica, il·lustrant com estes disciplines es complementen per a revelar el paper integral de les plantes en els ecosistemes i les cultures humanes. Finalment, en la tercera part, es destaca la rellevància de les plantes en la indústria química i farmacològica, culminant amb un tast olfactori interactiu de diversos compostos químics aïllats, presents en plantes mediterrànies àmpliament conegudes, com el romer, la sàlvia i el timó.
Amb un enfocament dinàmic i accessible, esta conferència està dissenyada per a ser gaudida per tota mena de públic, independentment dels seus coneixements previs de química, oferint una experiència enriquidora de principi a fi.
///
En esta conferencia se aborda la fascinante intersección entre la química, una de las ciencias fundamentales, y la etnobotánica, disciplina que estudia los usos tradicionales de las plantas. Se destacan los principios químicos esenciales que subyacen en las propiedades y costumbres asociadas al uso de las plantas en nuestra cultura. La etnobotánica, centrada en las relaciones entre las plantas y las comunidades humanas, se enriquece enormemente al comprender los aspectos químicos que dan forma a las propiedades medicinales, culinarias y rituales de las plantas en nuestra vida cotidiana.
La conferencia se organiza en tres partes bien definidas. En primer lugar, se presenta, de manera general y didáctica, la química de nuestras plantas, con ejemplos concretos de especies típicas del arco mediterráneo. A continuación, se explora la conexión entre química, ecología y etnobotánica, ilustrando cómo estas disciplinas se complementan para revelar el papel integral de las plantas en los ecosistemas y las culturas humanas. Finalmente, en la tercera parte, se destaca la relevancia de las plantas en la industria química y farmacológica, culminando con una cata olfativa interactiva de diversos compuestos químicos aislados, presentes en plantas mediterráneas ampliamente conocidas, como el romero, la salvia y el tomillo.
Con un enfoque dinámico y accesible, esta conferencia está diseñada para ser disfrutada por todo tipo de público, independientemente de sus conocimientos previos de química, ofreciendo una experiencia enriquecedora de principio a fin.
Objetivos
La conferència brinda als participants una oportunitat única per a aprofundir en la riquesa química que subjau en les plantes, fonamentals tant en la nostra vida quotidiana com en les nostres tradicions culturals. A través d'un enfocament interdisciplinari, es busca connectar la química amb l'etnobotànica, destacant el paper de les plantes com a pont entre la ciència i la cultura.
Entre els objectius específics de la conferència es destaquen:
- Explorar els fonaments químics de les plantes: Analitzar els components químics bàsics presents en les plantes i comprendre com influïxen en les seues propietats i funcions essencials.
- Entendre la importància cultural: Vincular els principis químics amb els usos tradicionals de les plantes en contextos culturals i etnobotànics, destacant la riquesa de la nostra herència botànica.
- Identificar compostos actius: Estudiar compostos químics específics responsables de les propietats medicinals, aromàtiques i culinàries d'una selecció de plantes representatives.
- Fomentar l'apreciació de la biodiversitat: Subratllar com la diversitat química de les plantes contribuïx significativament a la biodiversitat global i emfatitzar la seua importància per a la sostenibilitat ecològica.
- Promoure la col·laboració entre disciplines: Ressaltar la connexió entre la química i l'etnobotànica, fomentant una comprensió interdisciplinària que permeta abordar de manera integral el coneixement i ús sostenible de les plantes.
Esta conferència no sols amplia el coneixement científic, sinó que també inspira una major estima per les plantes com a recurs cultural, ecològic i científic, enfortint el vincle entre la tradició i la innovació.
///
La conferencia brinda a los participantes una oportunidad única para profundizar en la riqueza química que subyace en las plantas, fundamentales tanto en nuestra vida cotidiana como en nuestras tradiciones culturales. A través de un enfoque interdisciplinario, se busca conectar la química con la etnobotánica, destacando el papel de las plantas como puente entre la ciencia y la cultura.
Entre los objetivos específicos de la conferencia se destacan:
- Explorar los fundamentos químicos de las plantas: Analizar los componentes químicos básicos presentes en las plantas y comprender cómo influyen en sus propiedades y funciones esenciales.
- Entender la importancia cultural: Vincular los principios químicos con los usos tradicionales de las plantas en contextos culturales y etnobotánicos, destacando la riqueza de nuestra herencia botánica.
- Identificar compuestos activos: Estudiar compuestos químicos específicos responsables de las propiedades medicinales, aromáticas y culinarias de una selección de plantas representativas.
- Fomentar la apreciación de la biodiversidad: Subrayar cómo la diversidad química de las plantas contribuye significativamente a la biodiversidad global y enfatizar su importancia para la sostenibilidad ecológica.
- Promover la colaboración entre disciplinas: Resaltar la conexión entre la química y la etnobotánica, fomentando una comprensión interdisciplinaria que permita abordar de manera integral el conocimiento y uso sostenible de las plantas.
Esta conferencia no solo amplía el conocimiento científico, sino que también inspira un mayor aprecio por las plantas como recurso cultural, ecológico y científico, fortaleciendo el vínculo entre la tradición y la innovación.
Público objetivo
General · Juvenil
Área de conocimiento
CIENCIAS
Código UNESCO
23 · QUÍMICA
Idiomas
Valenciano · Castellano